Torta di riso

Torta di riso, oftewel gewoon rijsttaart als je het in het Nederlands vertaald.
Maar man o man wat is dit lekker! Het is alweer een tijdje geleden dat ik rijstevlaai op had. Dat vind ik ook erg lekker maar deze is nog veel lekkerder! En daarnaast niet echt moeilijk om te maken. Ook niet onbelangrijk als je het mij vraagt.
Deze taart word nadat hij is afgekoeld nog bestreken met mascarpone en bestrooid met pijnboompittenpraline.

Voor een goede taart:

  • 750 ml melk
  • 150 gr risotto rijst
  • 4 eieren
  • 175 gr honing
  • 3 el gehakte pistachenoten + wat extra voor de garnering
  • 30 gr pijnboompitten
  • 40 gr gele rozijnen
  • 1tl vanille essence
  • rasp van 1 citroen
  • 40 gr zachte boter

Voor de pijnboompittenpraline:

  • 50 gr pijnboompitten
  • 110 gr kristalsuiker

Voor de mascarponeroom:

  • 2 eiwitten
  • 75 gr kristalsuiker
  • 250 gr mascarpone
  • 1 tl vanille essence

Bekleed een bord of ovenschaal met bakpapier en spreid hier op de pijnboompitten voor de praline uit. Verwarm de 110 gr suiker in een pan met 4 el water op laag vuur tot de suiker is opgelost. Draai het vuur iets hoger en kook de suikersiroop in 5-7 minuten of tot hij mooi goudbruin is. Schenk de suikersiroop over de pijnboompitten en laat dit rustig afkoelen. Wees heel voorzichtig met de siroop want deze is kokend heet!
Verwarm de melk in een pan op matig vuur tot hij bijna kookt. Voeg de rijst toe en draai het vuur laag. Laat de rijst nu afgedekt in ongeveer 35 minuten gaar koken. Vergeet niet af en toe te roeren. Als de rijst klaar is laat je deze helemaal afkoelen.
Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een springvorm van 22 cm met boter in en bekleed deze met bakpapier.
Klop in een kom de eieren met de honing door elkaar en voeg de afgekoelde rijst toe.Voeg nu de pistachenoten, pijnboompitten, rozijnen, citroenrasp, vanille essence en boter toe en roer dit goed door elkaar.
Schenk het beslag in de springvorm en bak de torta di riso in ongeveer 45 minuten tot hij mooi stevig is. Laat hem hierna helemaal afkoelen.
Als de taart is afgekoeld rest ons alleen nog het maken van de mascarponeroom. Dit doe je door de 2 eiwitten bijna stijf te slaan. Voeg nu al kloppende de suiker toe en klop tot de eiwitten goed stijf zijn. Spatel er nu de mascarpone en vanille essence door heen. Smeer dit mengsel op de bovenkant van de taart.
Breek de pijnboompittenpraline die je eerder hebt gemaakt nu in kleine stukken. Je kunt dit eventueel ook even kort in de keukenmachine doen.
Bestrooi de bovenkant van de taart met wat overgebleven pistachenoten en de praline en smullen maar!

 

torta di riso

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *